Printer leasen of kopen advies en tips

printer leasen of kopen

Printer leasen of huren

Een printer leasen of kopen is de keus die je kan maken bij aanschaf, allebei deze mogelijkheden hebben voor- en nadelen. In deze blog geven we meer uitleg over de mogelijkheden.

Een goede zakelijke printer aanschaffen begint al bij de zoektocht naar het juiste en geschikte model. Als je die eenmaal  gevonden hebt, kun je kiezen om de printer te kopen of te leasen. Bij koop is het duidelijk, je betaalt de printer en deze wordt direct jouw eigendom. Bij lease of huur ga je voor een vast bedrag per maand de afgesproken periode b.v. 60 maanden leasen. Je hebt een goed overzicht over de vaste maandelijkse kosten, dit is weer makkelijker te budgetteren. Lease en huur zijn in het algemeen dezelfde vormen van financieren. Let op lease is mits anders aangegeven excl. onderhoud. Combineer het altijd met een all in serviceovereenkomst inclusief onderhoud. Anders zijn het oplossen van eventuele mankementen voor eigen rekening.

De printer blijft eigendom van de leasemaatschappij of leverancier, na afloop gaat deze dan ook weer retour. Kies je voor vervanging, dan komt er een mooi nieuw exemplaar terug. Zo blijf je up to date met het nieuwste model.

Waar moet je op letten bij een printer leasen of huren

Let vooral op de looptijd van de leaseovereenkomst. Hoe langer de looptijd, des te lager het maandelijks bedrag. Dat lijkt in eerste instantie goedkoper, echter je rekent ook meer maanden het maandtermijn af. Dat kan oplopen in hogere totale eindkosten. Ook bij veranderingen in de bedrijfsvoering, kan het nadelig zijn als je een hele lange leasetermijn aangaat. Wij adviseren om met een maximale looptijd van 60 maanden te leasen, gebruikelijk is een periode tussen 36 en 60 maanden.

Voordelen printer leasen of huren

 • Geen grote investering vooraf, dit geld blijft b.v. beschikbaar voor andere bedrijfsactiviteiten
 • Je hebt overzichtelijk vaste kosten per maand
 • Gecombineerd met een serviceovereenkomst zijn alle kosten zoals gebruik van toners en onderhoud afgedekt
 • Na einde van de looptijd kun je direct switchen naar een nieuw model

Nadelen printer leasen of huren

 • De printer blijft eigendom van de leasemaatschappij of leverancier, en gaat na de periode weer terug.
 • De totale eindkosten liggen hoger dan bij koop

 

Printer kopen

Bij een printer kopen is het duidelijk, de printer is direct jouw volledig eigendom. Ben je er zuinig op, dan bepaal je voor een groot deel de uiteindelijke levensduur. Een goede A-kwaliteit printer heeft een levensduur van 6 tot 10 jaar en soms zelfs langer. De eenmalige uitgaven voor aanschaf, schrijf je in de voor jouw geschatte levensduur af. Daarmee maak je de maandelijkse kosten lager dan bij lease. Voordeel is ook dat de printer jouw eigendom blijft, je kunt zelf bepalen wat je ermee doet. Na twee jaar toch een andere printer, dan ruil je hem gewoon weer in.

Voordelen printer kopen

 • Je koopt de printer, deze is dus direct jouw eigendom
 • De maandelijkse kosten zijn lager, je kunt zelf de afschrijving bepalen
 • Als je de printer gaat vervangen, heb je (meestal) nog een restwaarde als inruil
 • Gecombineerd met een serviceovereenkomst zijn alle kosten zoals gebruik van toners en onderhoud afgedekt. Dit verlengt uiteindelijk de levensduur van de printer.

Nadelen printer kopen

 • Je doet direct een grote uitgaven, dit bedrag is daarna niet meer beschikbaar voor andere doeleinden.
 • Bij vervanging zal je opnieuw moeten onderhandelen over de aanschafprijs met eventuele inruilwaarde.

 

Meer informatie over de mogelijkheden

Een overzicht van het assortiment professionele kantoorprinters voor lease en koop vind je hier

Laat jezelf goed informeren over de mogelijkheden van een printer leasen of toch kopen. Onze experts kunnen duidelijk uitleggen en adviseren wat de beste keus is. Bel voor een goed advies naar 013-5719223 of vraag een offerte aan.

Vorig bericht
Laser of Inkjet wat is de beste keuze
Volgend bericht
Nieuwe Canon iR Adv DX C3900 serie