Laser of Inkjet wat is de beste keuze

Laser printer of inkjet printer

Laser printer of Inkjet printer

Een laser printer of inkjet printer, het verschil tussen toner en inkt. Als u op zoek gaat naar een printer voor gebruik op kantoor, is er tegenwoordig zoveel keus op de markt. Printers zijn verkrijgbaar van zeer compacte tafelmodellen, tot de grote zo geheten grondmodellen. Dat zijn professionele multifunctionele printers voor gebruik op kantoor.

Wat is het verschil tussen toner en inkt ?

Bij reguliere printers heb je twee soorten afdruktechniek namelijk laser en inkjet.

In een notendop, inktcartridges bevatten vloeistof en worden gebruikt door inkjetprinters en tonercartridges bevatten poeder en worden gebruikt door laserprinters.

De inkt in een inktcartridge kan op kleurstof of pigment zijn gebaseerd, afhankelijk van welke cartridge de betreffende printer gebruikt. De meeste inkjetprinters op de markt bevatten traditioneel inkt op kleurstofbasis. Deze zijn zuiniger dan inktpatronen op pigmentbasis en worden gewaardeerd om hun vermogen om levendige, levensechte kleurenafdrukken en foto’s te produceren. Op kleurstof gebaseerde inkten zijn niet waterdicht en kunnen vlekken veroorzaken, waarbij veel afdrukken na verloop van tijd de neiging hebben te vervagen. Inkt op pigmentbasis biedt een scherpere afwerking en een snellere droogtijd dan inkt op kleurstofbasis. Pigmentinkt is ook beter bestand tegen water en UV-licht dan inkt op kleurstofbasis en kan tot wel 200 jaar lang vervagen.

Toner is een droge, poederachtige substantie die niet vlekt zoals bij inktpatronen. Monochrome laserprinters printen met slechts een zwarte tonercartridge. Kleurenlaserprinters gebruiken vier afzonderlijke toners namelijk zwart, cyaan, magenta en geel om een ​​afdruk te maken. De drumeenheid is een andere zeer belangrijke onderdeel om de afdruk te kunnen maken. De drum werkt samen met de tonercartridge om het tonerpoeder op de juiste plek op papier te krijgen. In de tonercartridge kan een drumeenheid worden ingebouwd of apart verkocht als een enkele eenheid, afhankelijk van de verbruiksartikelen van de printer.

Tonercartridges met een ingebouwde drumeenheid zijn over het algemeen duurder dan een toner en drum apart. Elke keer als u een nieuwe toner koopt, vervangt u ook de vaak nog goede drum. Een drum die afzonderlijk van de toner in de printer gaat, kan net zo lang blijven zitten totdat deze echt is versleten. Dit verlaagt uiteindelijke de totale prijs per afdruk. En niet onbelangrijk het is ook duurzamer.

ZIJN LASER PRINTERS BETER DAN INKJET PRINTERS ?

Beide typen printers hebben in principe goede eigenschappen, afhankelijk van waarvoor ze het meest zullen worden gebruikt. Laserprinters kosten meestal meer in de aanschaf omdat ze bedoeld zijn om met hogere volumes en snelheden af ​​te drukken. Professionele laserprinters gebruiken grote flessen toner. Een grotere cartridge lijkt wellicht duurder, maar gaat veel langer mee en is kosten effectiever als je de totale kosten per afgedrukte pagina berekend. Een toner gaat lang mee en hoeft niet zo vaak te worden vervangen als inkt. In kantoren en ook bij kleine bedrijven, zie je vaak een (professionele) laser kantoorprinter staan.

Inkjetprinters zijn goedkoper in de aanschaf en over het algemeen geschikt voor thuisgebruik met kleine volumes om af te drukken. Vaak zijn inkjet printers ook compacter van formaat en passen makkelijk op een bureau. Aan een inktpatroon zit wel een nadeel namelijk het uitdrogingsproces. Op het moment dat je de patroon uit de vacuüm verpakking haalt, begint de inkt geleidelijk aan te drogen. De inkt die “verdampt” kun je niet meer gebruiken om te printen. Een inkjet printer een poos ongebruikt stil laten staan is dus niet aan te raden.

 

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN INKJET PRINTER ?

 • Ze nemen minder ruimte in beslag en zijn ontworpen om een ​​compactere oplossing te zijn voor kleine ruimtes en oppervlaktes zoals een bureau. In principe perfect voor een thuiskantoor.
 • De aanschafkosten van een inkjetprinter zijn lager dan die van laserprinters.
 • Ze zijn direct na het inschakelen klaar voor gebruik, laserprinters hebben tijd nodig om op te warmen.
 • Je hebt de mogelijkheid om foto’s van hoge kwaliteit met levendige kleuren af ​​te drukken op fotopapier.
 • Er kunnen verschillende formaten en soorten papier worden gebruikt om op te printen.

WAT ZIJN DE NADELEN VAN EEN INKJET PRINTER ?

 • Ze printen traag in vergelijking met laserprinters. Een printkop gaat op en neer en hoe groter de afdruk b.v. een afbeelding is, des te langer het duurt.
 • Inktpatronen zijn duur t.o.v. het aantal afdrukken dat je ermee kunt maken. Als je veel print, loopt dat behoorlijk op in de kosten.
 • Inkt is een vloeibare substantie dat uitdroogt. Een afdruk vervaagt op den duur door UV licht.
 • De meeste modellen hebben een papiercapaciteit van slechts 100 vellen papier. Daardoor moet je vaak papier bijvullen.
 • Sommige goedkopere inkjetprinters zijn ontworpen voor minimaal licht gebruik, en hebben een beperkte levensduur.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN LASER PRINTER ?

 • Afdrukken gaat met een hogere en constante snelheid ongeacht het type afdruk.
 • De levensduur van een laserprinter is langer en daarmee ook meer duurzaam. Op de lange termijn is het voordeliger in de totale kosten van gebruik.
 • De toner is op het papier vast gebrand en kan niet verdampen. Daardoor blijft de afdruk altijd helder.
 • Toner hoeft niet zo vaak te worden vervangen als inkt en is goedkoper in gebruik.

WAT ZIJN DE NADELEN VAN EEN LASER PRINTER ?

 • In eerste instantie is de aanschafprijs een stuk hoger. De lagere kostprijs en langere levensduur, maken dat uiteindelijk weer goed.
 • De meeste laserprinters zijn groter en zwaarder dan gewone inkjetprinters. In hele kleine ruimtes kan dat een nadeel zijn.
 • Hittegevoelig papier kan niet altijd worden gebruikt.

CONCLUSIE

Als we vooral naar de totale kostprijs van aanschaf printer en verbruiksmaterialen kijken, dan heb je tot 250 afdrukken per maand voldoende aan een inkjet printer. Maak je meer afdrukken, dan zal een laserprinter al snel de voordeligste oplossing zijn. Maar ook in laserprinters heb je verschillende segmenten voor kleine en grote gebruikers. In ons volgende blogbericht gaan we dieper in op het verschil tussen de kleine goedkopere tafelprinters en de professionele kantoorprinters.

Vorig bericht
Uitbreiding naar werkplekinrichting
Volgend bericht
Printer leasen of kopen advies en tips